Białko serwatka

Serwatka jest pozostałością po ścięciu mleka krowiego, mówiąc prościej jest efektem ubocznym produkcji sera. Jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym od lat jednak od pewnego czasu zyskała popularność w postaci proszku, tzw. białka serwatkowego. Mamy trzy rodzaje białka serwatkowego: koncentrat białka serwatkowego (WPC), izolat białka serwatkowego (WPI) i hydrolizat białka serwatkowego (WPH). Różnią się od siebie ceną i poziomem wchłanialności białek. Każde białko serwatkowe zawiera około 80% czystego, łatwo wchłanialnego białka. Spożywanie jest zalecane wszystkim osobom, które uprawiają sport. Białko zawiera aminokwasy, które są niezbędne w organizmie do naprawy mikrouszkodzeń mięśni oraz ogólnej regeneracji po treningu. Proszek jest bardzo łatwy w spożyciu, na rynku dostępne są różne warianty smakowe i zapachowe. Jest to w pełni naturalny produkt. Niektóre białka mogą być spożywane nawet przez osoby z nietolerancją laktozy, np. izolat zawiera jej tylko 0, 5%. Nie poleca się nadmiernego stosowania białka ponieważ może to prowadzić do niestrawności i bólów brzucha.

Redaktor marlen.com.pl

Next Post

Aktywność fizyczna batony proteinowe

pon. sty 11 , 2021
Osoby ćwiczące na siłowni bądź wykonujące jakąkolwiek aktywność fizyczną powinny dużą wagę przywiązywać do tego, jak się odżywiają. Wielu osobom kojarzy się to z wieloma wyrzeczeniami, nie możliwością jedzenia swoich ulubionych dań, rygorem oraz brakiem przyzwolenia na jedzenie słodyczy. Okazuje się jednak, że i z tych sytuacji istnieje wyjście i można […]